Először neveztek el mecsetet Szűz Máriáról

Szűz Máriáról nevezték el az Egyesült Arab Emirátusok-beli Abu Dhabi egy mecsetét. Egy korábban Zayed sejkről elnevezett muszlim imaház neve így ezentúl “Mária, Jézus Anyja nagymecsete”.

Mohammad bin Zayed al-Nahyan szejk, Abu Dhabi koronahercege és az Emirátusok legfelsőbb katonai vezetője maga rendelte el egy meccs átnevezését, hogy “konszolidálja az emberesség kötelékeit a különböző vallások követői között.”

Az ortodox, a kopt és a katolikus egyházak számos vezetője üdvözölte, mint a tolerancia jelképének a keresztényeket.

Ez egy csodálatos mecset a mai napig viseli a Szűz Mária nevét – hirdetve a megbékélést a keresztények és a muszlimok között

A Szűz Mária fontos szerepet játszik az Iszlámban. Ő Jézusnak egy szűz édesanyja, bár egy szeplőtelen fogantatás a keresztény gondolata nem kapcsolódik hozzá. Ő az az asszony, aki hallja Isten szavát, és hisz annak. A Koránban a 19. (Mária-) szúra központi alakja.

Mikor egy korai muszlim közösség tagjai Abisszíniába menekültek – az ősi Etióp Királyság – az őket ért üldöztetések elől, az akkori keresztény király megkövetelte tőlük, hogy magyarázzák el ezt az új hitnek a tanait. Amikor meghallotta, hogy tisztelettel költözött Szűz Máriát, azonnal elrendelte, hogy Allah hívvait védett menekültekként fogadják be hazájába.

Abesszínia – egy korabeli kastély, amely még romjaiban mutatja a keresztény királyság egykori ragyogását

Mária fia, Jézus Krisztus, szintén fontos szereplője az iszlám vallásnak – a muszlimok a legnagyobb próféták között tartják számon őt. Bár a róla alkotott muszlim és keresztény kép jelentősen eltér, mindkét vallás egyetért abban, hogy a világ végére Jézus visszafordul, hogy térjen a földre, hogy ítéletet tartson. Az iszlám vallás még egy visszajövetel helyét tudja tudni – ez a Keresztelő János nyughelye: a damaszkuszi Omajjád-nagymecset Szíriában.

A damaszkuszi Omajjád-nagymecset – az iszlám egy fontos szent hely

Az iszlámban egyébként két nő játszik fontos szerepet: egy Fatima, Mohamed próféta lánya, Ali bin Abi Talib felesége és egy másik pedig Mária, Jézus anyja. Míg a Fatimával több (főleg szítia) mecset van elnevezve, a máriáról ma még nem neveztek el egyet sem – így ez a jelenlegi esemény fontos lépés lehet, hogy a kereszténység és az iszlám felfedezi közös gyökereit és ez közelebb jusson a megbékéléshez.

Orientalista. hu – Crusader (https://orientalista.hu/eloszor-neveztek-el-mecsetet-szuz-mariarol/)

Close
RiA